Februari = växtpyssel

Februari är en månad då vi kanske har tid över till annat. Och så glada dina krukväxter skulle bli om du gav dem lite tid. Februari är en bra månad för att plantera om dina krukväxter, ge dem ny jord så att de är beredda när våren är här igen.

Varför ska jag plantera om?

När jorden är urlakad, förbrukad så är det bra med ny jord. Du märker det när det känns som att vattnet rinner rakt igenom när du vattnar.

När är det dags?

Unga växter vill gärna ha ny jord varje år och de lite äldre kan du byta jord för mer sällan. Du märker det när rötterna fyller krukan, kanske ser du dem till och med titta ut i botten. Eller när växten ser helt onaturligt stor ut för en liten kruka.

Gör så här:

  • Ta bort den gamla krukan från rotklumpen. Vänd krukan försiktigt och vicka lite på den.
    Var försiktig så inte rötterna skadas när du tar loss krukan.
  • Skaka av en den gamla jorden och klipp/skär bort bruna, torra eller ruttna rötter.
  • Plantera i en ny kruka som är ett par cm större än den gamla i diameter.
  • Häll först jord i botten. Måtta in höjden på rotklumpen och fyll på med jord runt om, skaka eller stöt krukan i bordet så att jorden faller ner mellan rötterna och kontrollera att det inte blir luftfickor på sidorna.
  • Tryck lite lätt på jorden runt om rotklumpen så att plantan står stadigt.
  • Voilà – dags att vattna.

Tips!

Stora växter som inte behöver planteras om varje år kan få en liten extra dos med frisk jord – skrapa bort de översta lagret och ev lite på sidorna och fyll på med ny fräsch jord.

Är du på jakt efter nya krukor så klicka dig vidare här!