ShouSugiBan Skärbrädor

Våra ShouSugiBan skärbrädor har vi alltid med när vi är på olika Designmarknader – skärbrädor i en helt underbar svart nyans och färgen får vi fram genom den japanska trätekniken ShouSugiBan som innebär att vi eldar dem. Inspirationen fick vi från japanska hus med fantastiska träfasader och själva tekniken har använts i Japan i över 300 år. Även här i Sverige användes tekniken när staketstolpar eldades i nederdelen som skulle vara under jord. Tekniken tog vi vidare till skärbrädor och den passar verkligen bra här – det blir en värmebehandlad skärbräda som blir lite extra tålig.

Se filmen om hur hela produktionen går till.

Det går utmärkt att diska med diskmedel och varmt vatten och vill du använda den som en traditionell skärbräda så blir det svarta spår efter kniven, det har brunnit kraftigt och även en liten del under ytan. Skärbrädorna är inoljade med rapsolja. Blir den svarta färgen matt i tonen är det bara att olja in den igen, så får den tillbaka sin fina lyster.