Joddel och Glühwein

Kanske har du också varit på en julmarknad där man köper en liten keramikmugg som man sedan kan fylla på på olika ställen. Eller en värmande glüwein efter en härlig dag i backarna. Det dricks framförallt i Alperna, Tyskland, Österrike och Schweiz. En förklaring till namnet sägs vara den varma, blossande känslan du känner i kinderna av att dricka glühwein…

Glühwein påminner om vinglögg, men är i regel lättare, torrare och inte lika sött som glögg.

GÖRA EGEN GLÜHWEIN
1 flaska rött vin, välj ett billigt medelfylligt, alkoholfritt går såklart också bra
1 kanelstång
4 kryddnejlikor
1 stjärnanis
3–4 msk socker (prova dig fram till mer eller mindre)
1 apelsin ekologisk

Blanda kryddor och vin i kastrull.
Tvätta apelsinen, dela på mitten och skär 1-2 skivor som du sparar till garnering.
Pressa halvorna och spara juicen för att ev tillsätta mer smak.
Strimla skalet och lägg i kastrullen. Om du vill kan blandningen stå över natten eller ett par timmar för att få fram mer smaker. Men har du bråttom är det bara att värma direkt.

Värm till 78°. Smaka av och se om du vill tillsätta mer apelsinjuice eller socker. Sila bort kryddor och skal, servera i stor mugg eller värmetåligt glas och dekorera med apelsinskiva.
Tips: du kan också byta ut socker mot cointreau eller apelsinen mot citron.

Prova dig fram till hur din glühwein ska smaka och joddla dig hela vägen fram till Jul!

Se mer från Köket i shoppen